06 30 201 67 08 [email protected]
Mire költsön és mire ne amikor napelemet választ? Méregdrága extrák és ami behozza az árát.

Miután meggyőződött róla, hogy szuper döntés a napelem rendszer az Ön részére is, érdemes kicsit elmélyedni a kapott árajánlatban.

A különböző verziójú rendszerek különböző szolgáltatásokat nyújtanak, ennek megfelelően az áruk is eltér. Ezek a szolgáltatások meghatározzák lehetőségeit a következő évtizedekben, amíg élvezi a villamos energia függetlenség előnyeit.

Wifi modul

Amennyiben a választott inverter wifi modullal rendelkezik, lehetőség nyílik a termelési adatok kinyerésére. Ezt a korszerű rendszerek rendkívül fogyasztható formában képesek megjeleníteni. Akár számítógépen, akár bármely Android, vagy Ios alapú okoseszközön lehetősége nyílik akár az aktuális, akár az elmúlt hetek-hónapok-évek termelési adatait megjeleníteni. Amennyiben szeretné időnként ellenőrizni a hozamokat, vagy összehangolni az éves áramfogyasztását az aktuális év termelésével, akkor a wifi modul jó döntés lehet. E nélkül a termelési adatokat csak az inverter kijelzőjén tudja ellenőrizni, ott is csak a leolvasás pillanatában érvényes értéket.

Optimalizálás

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, miért van szükség optimalizálásra. A napelem panelek sorba kötve működnek, emiatt hatással vannak egymásra. Úgy kell elképzelni mintha egy csővezeték darabkái lennének. A watt-ban megadott teljesítmény értékek elméleti maximumok, amelyek ideális körülmények esetén jutnak érvényre. Azonban ha a “csővezeték” egy pontját összenyomjuk, akkor az egész vezeték áteresztő képességét lecsökkentjük. Ugyanez történik a sorba kötött napelem panelek esetén is. Ha valamelyik panel termelése, mondjuk egy rá vetülő árnyék miatt lecsökken, az egész napelem sor teljesítménye leesik az árnyékban lévő panel szintjére. Ez adott esetben jelentős teljesítményveszteséget okoz. Az optimalizálás ezt hivatott kezelni azáltal, hogy különböző megoldásokkal a napelmeket függetleníti egymástól, így minimalizálva az esetleges veszteségeket.

Az optimalizálásra a legelterjedtebb megoldás a Solar Edge panel mögé építhető elektronikája. Ezen kívül elérhető a Suntech Maxim optimalizált napelem panel is. A  két megoldás összehasonlításával külön cikkben foglalkozunk hamarosan.

Optimalizált napelemet tehát abban az esetben érdemes választani, amennyiben nem tökéletesek a telepítési körülmények. Fák, épületek, kémények árnyékolják a napelem paneleinket, vagy erősen ki vannak téve rendszeres szennyeződésnek, faleveleknek, madárürüléknek. Ezekben az esetekben érezhető különbséget jelenthet az optimalizált rendszer. A helyszínfelmérésnél a szakemberek segítenek a megfelelő döntésben.

Amennyiben a fentiekkel, vagy a cikkben nem említett extrákkal kapcsolatban van kérdése, az alábbi űrlapon küldje el, hogy szakértőnk mielőbb válaszolhasson a feltett kérdésre.